DE INSCHRIJVING VOOR HET LEERJAAR VAN 2023 IS GESLOTEN!

Online instructeursopleiding

Natural Horsemanship


Startdatum: 14 januari 2023

Van je passie je beroep maken is mogelijk

Met deze instructeursopleiding kun je jouw droom binnen 1 jaar werkelijkheid maken.

Over de opleiding


De online Instructeursopleiding Natural Horsemanship is de eerste instructeursopleiding in Nederland die volledig online te volgen is. Na het volgen van deze 1-jarige opleiding kun je je binnen een jaar verzekeren als instructeur! Ook is deze opleiding geschikt voor fanatieke eigenaren die zich graag verder willen ontwikkelen op het gebied van Natural Horsemanship. De opleiding is voor iedereen toegankelijk. Er is géén voortraject nodig.

Wanneer je zelf al ervaring hebt met Natural Horsemanship of zelf al instructeur bent, is dit natuurlijk wel een mooie basis om van daaruit te groeien. 

De opleiding legt een goede basis én biedt voldoende uitdaging voor gevorderde trainers.

**De inschrijving is op dit moment nog gesloten. Zet jezelf op de wachtlijst om als eerst op de hoogte gebracht te worden als de inschrijving open gaat!

Inhoud van de opleiding


De opleiding is gericht op eigenaren, trainers en instructeurs die zich willen specialiseren in het werken vanuit het paard. Die hun kennis over paardengedrag en het leervermogen van het paard de leidraad willen laten zijn in de trainingen.

De opleiding biedt de mogelijkheid om jezelf te scholen tot een paardvriendelijke instructeur die samen met het paard & de leerling werkt naar gerichte doelen.

Natural Horsemanship staat voor het ontwikkelen van jezelf om daardoor een betere partner te worden voor je paard. Door bij ongewenst gedrag de vraag te stellen, waarom doet het paard wat hij doet en hoe kan ik hier anders mee om gaan.

De opleiding biedt een duidelijke roadmap om jouw potentie zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen. Je krijgt de mogelijkheid om stap voor stap je kennis te vergroten en je vaardigheden te ontwikkelen om een zo goed mogelijk instructeur te worden.

Naast je paardenskills is er ook aandacht voor de praktische zaken omtrent het ondernemerschap. Wanneer je als paardenprofessional aan de slag gaat na het behalen van je diploma heb je met meer zaken te maken dan enkel trainen of lesgeven. De opleiding bereid je voor op het zelfstandig ondernemerschap. Als instructeur of trainer is het essentieel dat je een kei bent in je vakgebied maar minstens net zo belangrijk is je kennis over onderwerpen zoals contracten, klantcontact en marketing.

De wil om te leren staat centraal tijdens het trainen & lesgeven. Of dit nu een paard of een leerling is. De bereidheid om te leren en plezier tijdens het leerproces is essentieel voor de vorderingen. Een paard dat niet open staat om te leren, zal lastig te trainen zijn. En dat geldt ook voor een leerling. Het mentale stuk bij paard en ruiter is dus minstens net zo belangrijk as het technische stuk.

In de paarden is zóveel werk, dat het lastig kan zijn om te kiezen wat jouw specialiteit is. Het vinden van jouw niche is iets waar je ook bij geholpen wordt. Waar ligt jouw kracht en interesse? Wie is jouw ideale klant?

De opleiding is dus een echte beroepsopleiding die je helpt om jezelf te ontwikkelen op het gebied van paarden trainen, instructie geven en ondernemerschap.

Instructeursdiploma


Na het behalen van je diploma kun je je verzekeren als trainer of instructeur. Je kunt aan de slag als zelfstandig ondernemer. Hoe dit er voor jou uitziet gaan we in de opleiding ook onderzoeken. De mogelijkheden zijn groot. Het vinden van JOUW richting is dan ook belangrijk. De brede basis zorgt ervoor dat je dit op verschillende manieren kunt invullen. Hieronder enkele voorbeelden waar je aan kunt denken:

Eén op één instructie met de nadruk op de volgende thema’s

 •  Eigenaren helpen met gedragsproblemen van hun paard
 •  Ruiters begeleiden bij het loswerken, grondwerk of dubbele lange lijnen
 •  Eigenaren helpen met het voorbereidingstraject bij jonge paarden
 •  Eigenaren helpen om de band met hun paard te verbeteren
 •  Ruiters helpen om rust, vertrouwen en ontspanning te krijgen onder het zadel
 •  Ruiters helpen om de afstemming van de hulpen te verbeteren 
 •  Ruiters helpen om het plezier in de training te hervinden of te verbeteren
 •  Ruiters helpen variatie aan te brengen in hun training. Zowel door verschillende trainingsonderdelen aan te bieden als variatie in het werk brengen door gebruik te maken van materialen.
 •  Wedstrijd voorbereiding met de nadruk op het mentale deel van de training
 •  Ruiters met angst helpen om het vertrouwen weer te herwinnen
 •  Dressuurles met je eigen kennis als basis en het geleerde van de opleiding als waardevolle leidraad in het omgaan met uitdagingen en het kunnen bieden van variatie aan dressuurruiters. 
 •  Recreatieruiters helpen met veilig en ontspannen buitenrijden

Naast één op één instructie zijn er nog andere vormen waar je aan kunt denken. 

Het geven van workshop of het geven van clinics met een bij jou passend onderwerp. Ook kun je denken aan het geven van les op afstand of zelf je online cursussen gaan maken. 

De opleiding kan ook als basis dienen om daarna je verder te specialiseren als bijvoorbeeld zadelpasser, osteopaat, bit-fitter of homeopaat. De opleiding geeft je dan een stevige basis mee over gedrag, training en ondernemerschap, welke je enorm kan helpen om je latere vakgebied te ondersteunen. 

De mogelijkheden zijn groot en welke richting je op gaat vormt zich meestal tijdens je leertraject.

Inschrijven 


 

€---

De inschrijving voor het leerjaar van 2023 is gesloten!

 • Complete online instructeursopleiding
 • Incl. examen
 • 14 dagen bedenktijd

Praktische informatie


Deze instructeursopleiding betreft thuisstudie en is volledig online te volgen. Na het afronden van de modules kun je examen doen en na het behalen van het examen kun je je verzekeren als trainer en instructeur. We zijn aangesloten bij het CRKBO en erkend als kort beroepsopleiding. In totaal zijn er 12 modules verdeeld over 1 leerjaar. 

Duur opleiding: 1 jaar (12 maanden)
Duur per module:
 Gemiddeld 4 weken
Studiebelasting: 10 tot 12 uur per maand náást de training van je paard
Prijzen: De online instructeursopleiding natural horsemanship is een jaaropleiding. Studiemateriaal en het examen zit bij de prijs inbegrepen. Na het leerjaar is het mogelijk om per jaar te verlengen als je meer tijd nodig hebt of langer toegang wil houden tot alle lesstof. De kosten hiervoor bedragen €99,- per jaar. Je kunt dan ook weer deelnemen aan alle live contact momenten behorende bij dat leerjaar.

Voor een herexamen bedragen de kosten €149,95,-.
Er zullen meerdere vaste (her)examen mogelijkheden zijn.

Annulering: Na (aan)betaling heb je 14 dagen bedenktijd. Daarna brengen we bij het annuleren van een schooljaar annuleringskosten in rekening.
Algemene regel: tot vier weken voor aanvang van de overeenkomst zal 50% annuleringskosten in rekening worden gebracht. Binnen vier weken voor aanvang van de overeenkomst worden 100% annuleringskosten in rekening gebracht.

Online lessen 2023


 • 14 januari online klas 10:00 - 12:00
 • 15 januari online live training 10:00 - 12:00

 • 18 februari online klas 10:00 - 12:00
 • 19 februari online live training 10:00 - 12:00

 • 25 maart online klas 10:00 - 12:00
 • 26 maart online live training 10:00 - 12:00

 • 22 april online klas 10:00 - 12:00
 • 23 april online live training 10:00 - 12:00

 • 20 mei online klas 10:00 - 12:00
 • 21 mei online live training 10:00 - 12:00

 • 17 juni online klas 10:00 - 12:00
 • 18 juni online live training 10:00 - 12:00

 • 15 juli online klas 10:00 - 12:00
 • 16 juli online live training 10:00 - 12:00

 • 19 augustus online klas 10:00 - 12:00
 • 20 augustus online live training 10:00 - 12:00

 • 16 september online klas 10:00 - 12:00
 • 17 september online live training 10:00 - 12:00

 • 14 oktober online klas 10:00 - 12:00
 • 15 oktober online live training 10:00 - 12:00

 • 11 november online klas 10:00 - 12:00
 • 12 november online live training 10:00 - 12:00

 • 16 december online klas 10:00 - 12:00
 • 17 december online live training 10:00 - 12:00

14 januari 2024 uiterlijke inleverdatum examenopdrachten.

Aanvullende informatie


Startdatum opleiding: 14 januari

De opleiding start op zaterdag 14 januari. Vanaf dan hebben we 1 keer per maand een gezamenlijk lesblok met een online klas via zoom en een live trainingsochtend. Alle lesblokken zijn volledig online en duren gemiddeld 2 uur per dag. 

Alle lessen worden opgenomen en zijn terug te kijken. Als er datums zijn waarop je niet aanwezig kunt zijn is dit dus geen probleem. Je kunt terug kijken op het moment dat het jou het beste uitkomt. 

Op 14 januari 2024 is het uiterlijke inlever moment van de examenopdrachten van het leerjaar. Er zullen daarna uiteraard meer examenmomenten volgen waarop examens ingehaald kunnen worden of waarop je je eerste examen kunt inleveren wanneer je meer tijd nodig hebt. 

Over Astrid


Astrid van der Ploeg heeft DressuurNatuurlijk in 2004 opgericht. Ruim 25 jaar geleden is zij begonnen met zich te verdiepen in de omgang en training van paarden die een ‘extra uitdaging’ hadden. Paarden die moeite hadden met het aangaan van contact, paarden die angst hadden, paarden met agressie, paarden die ongewenst gedrag lieten zien op de grond of onder het zadel of paarden die (grote) bewegingsproblemen hadden. 1 ding wist ze zeker: er is nog zoveel mogelijk om paarden en eigenaren te helpen! 

Maar waar begin je in je training? Vaak weet je als eigenaar of trainer heel goed wat je zou willen. Maar dan is de vraag daarna: hoe ga je tot het gewenste resultaat komen op een manier die goed voelt en bij je past? Ondertussen weet ik heel goed dat het mogelijk is om èn het gewenste resultaat te bereiken èn hierbij je paard in zijn waarde te laten, hem te motiveren en te laten groeien. Om hem fysiek en mentaal in balans te brengen, zodat het plezier bij beide kan groeien in het contact en in de training.

Volledig online


Een instructeursopleiding volledig online? Kan dat wel? Dat is de vraag die ik me zelf regelmatig gesteld heb de afgelopen tijd. En een vraag die wellicht ook bij jou speelt. Mijn antwoord daarop is volmondig JA. De ervaring die we de afgelopen jaren hebben opgedaan met de online programma’s en cursussen hebben we meegenomen in het neerzetten van een optimale volledig digitale opleiding. De techniek is ondertussen zo doorontwikkeld dat er juist veel meer mogelijk is in het online leren. Ook voor jou als ruiter en toekomstig instructeur. Hieronder de voordelen even op een rijtje gezet:

 •  Een groot deel studeren in je eigen tijd 
 •  De lesstof zo vaak terug kijken als je wilt of nodig hebt
 •  Je hoeft niet te reizen met je paard
 •  Je bent niet al je vrije dagen kwijt aan de lesdagen
 •  Je hoeft geen vrij te nemen van je werk
 •  Geen reis en overnachtingskosten
 •  Je paard hoeft niet op een vreemde locatie te staan
 •  Hele complete lesstof met duidelijke video’s waarbij ook rekening wordt gehouden met verschillende type paarden en verschillende uitdagingen die je tegen kunt komen.
 •  De zogenaamde ‘wat als’ video’s helpen je problemen op te lossen als een paard anders reageert dan je zou willen.
 •  De live contact momenten zorgen ervoor dat er persoonlijk contact is met mij en je medestudenten
 •  Als je tegen uitdagingen aanloopt in de training kun je trainingsvideo’s thuis maken van de situatie waar je hulp bij nodig hebt en deze insturen. Deze worden besproken en hier krijg je gericht advies over. 
 •  De online live trainingen geven je de mogelijkheid om met mij mee te kijken tijdens mijn eigen trainingen. Na afloop kun je vragen stellen en bespreken we de training.
 •  Online leren heeft de toekomst. Minder reizen, meer eigen baas in eigen agenda en mocht er weer een lockdown aankomen kan het studeren gewoon doorgaan.
 •  Door de online klassen en de besloten community voor leerlingen is het makkelijk contact houden met je medeleerlingen. Je staat er dus NOOIT alleen voor. 

Meest gestelde vragen

ZET JEZELF OP DE WACHTLIJST